top of page
mom-breastfeeding-her-baby_edited.jpg

10 beste tips til forberedelse til amming og ammestart: 


Mange mødre foreldre forbereder seg til fødsel og tenker mye på det. For de som ønsker å amme starter dette umiddelbart etter babyen er født og dette er det også lurt å forberede seg på. 


  1. Forbered deg: Snakk med jordmor, finn gode informasjonskilder, ta ammeforberedende kurs

  2. Spesielt viktig er hvordan et godt sugetak skal være: mye bryst i munnen, asymmetrisk (det vil si mer under underleppen) og leppene godt ut. Det er viktig at babyen ikke suger kun på brystknoppen

  3. En god ammestart begynner allerede de første minuttene etter fødsel: denne tiden kalles “The golden hour” og babyen kan finne og ta brystet helt på egen hånd. 

  4. Få hjelp til å se på sugetak og finne gode ammestillinger allerede på sykehuset. Ikke vær redd for å be om hjelp

  5. AMMING SKAL IKKE VÆRE SMERTEFULLT! Få hjelp dersom du opplever at det er det og ikke godta “det skal være vondt” eller “alt ser bra ut”

  6. Ikke se på klokka, la babyen styre tilgangen på brystet. Det er normalt at babyer vil amme ofte i starten. Noen ganger flere ganger i timen! 

  7. Bruk litt tid på å rigge til med puter slik at du sitter godt, husk å ta vare på kroppen din. 

  8. Dersom du opplever ammeproblemer be om å få hjelp av sertifisert ammeveileder på din helsestasjon. Hun/han har skal ha ekstra kompetanse på amming

  9. Ikke sammenlige din baby med andres. Alle er helt ulike

  10. La partneren din avlaste deg med trilletur og byssing. Gjerne be han/hun å lage matpakker og fylle vannflasken din før jobb, slik at du vet at du har tilgang på mat og drikke.


Skrevet av ammeveileder Monica Kristoffersen 

Tips om amming: News
bottom of page