top of page
cute-baby-drinking-milk-from-baby-bottle-while-looking-his-mom-mother-feeding-son-infant-f

Barsel 

Svangerskap og fødsel: alt du ikke visste

​

Når vi er gravide, og skal føde, prøver de fleste av oss forberede oss på best mulig måte. Jeg erfarer som fastlege at det er veldig forskjellig hvordan kvinner gjør det, og hvilke behov de har til å gjøre seg klare til fødsel og mammalivet. Og alt er like greit, og normalt!

Men; så er det alltid noen ting som «ingen» har hørt om, eller som legen eller jordmoren kanskje ikke har nevnt. Og det kan være både små og store ting, som skjer med kroppen, som overrasker en når det kanskje skjer. Jeg skal her nevne og forklare noen av de litt mer ukjente, og noen ganger «kleine» tingene som du kan oppleve og erfare underveis, både før, under og etter fødselen.

​

Skrevet av Kari Løvendahl Mogstad 

Fastlege og spesialist i allmennmedisin.

Forfatter, foredragsholder og samfunnsdebatt

​


Ã…reknuter

Det er ganske vanlig å få åreknuter (varicer) på bena når man går gravid, og kroppen blir tyngre. Det er et økt press på venene som kommer fra bena, og derfor kan enkelte oppleve at blodårene blir mer tydelige, og kan utvikle seg til åreknuter. Det beste rådet er å bruke støttestrømper, og å sette bena høyt når man kan.

Det er også noen så kan få åreknuter i de ytre kjønnsleppene! Det kan kjennes som en varmefornemmelse og press i kjønnsleppen, og man kan se at det blir en forstørret blodåre, åreknute. Om det gir plager, er rådet å legge på noe kaldt, som lindrer plagene.


Leggkramper

Ganske mange gravide får kriblinger og kramper i leggene. Det er vanlig, og en del må opp av sengen, og «riste» løs litt om natten. Det er ikke så lett å få bukt med dette, men noen anbefaler Magnesiumtilskudd, som kan lindre det litt.


Hodepine

Det er ganske mange gravide som kjenner på hodepine, i en større grad enn når de ikke er gravide. Dette er vanlig, og som regel helt ufarlig. Dersom hodepinen ikke gir seg, og blir svært plagsom, må man kontakte legen sin, for å få det undersøkt.


Dovne fingre

En del kvinner opplever at fingrene dovner bort. Det kommer typisk når man begynner å bli litt stor, og når det har kommet hevelser (ødemer) i kroppen. Det dreier seg i en del tilfeller om såkalt Carpaltunnelsyndrom. Det er trykk på noen nerver på innsiden av håndleddet, og i de verste tilfellene må det opereres, men det finnes heldigvis hjelp å få før det.

 

Sure oppstøt

Det er vanlig å få sure oppstøt (dyspepsi) når magen vokser, og begynner å presse litt opp mot mellomgulvet. Det er også hormonelle årsaker til dette. Det finnes reseptfrie midler man kan få tak i på apoteket, og man må kontakte fastlegen sin om det ikke hjelper. Det kan også være lurt å ligge høyt med overkroppen, og å unngå store måltider, sterk mat, og andre ting man merker kan provosere frem plagene.

 


Hemoroider

Hemoroider er faktisk også åreknuter, bare at de oppstår i rumpa. Like mye som det er ubehagelig og ekkelt, er det vanlig å bli plaget av i løpet av svangerskap og etter fødselen. Man kan få vondt når man går på do, og det kan komme litt småblødninger med ferskt blod når man tørker seg etter å ha hatt avføring. Det skyldes rett og at venene får et for høyt trykk og press. Det er vanlig å få treg mage og forstoppelse under svangerskapet, noe som kan gi hemoroideplager. Det kan faktisk være veldig vondt å ha hard mage, og forstoppelse, ikke minst rett etter fødselen! Det er nesten som noen kan gjenoppleve smertene fra fødselen, om det er ille. Så derfor er det ekstra viktig å drikke bra, og bruke midler som hindrer for mye forstoppelse.

Det er også vanlig at det blir et stort press på endetarmen under selve fødselen, når barnet skal komme ut. Det gjør at hemoroider kan oppstå da. En del plages med dette i måneder etterpå, men heldigvis blir de fleste bra etter hvert. For å forbygge hemoroider, er det viktig å drikke rikelig, å spise for eksempel svisker eller linfrø, som holder avføringen mykere. Om dette ikke hjelper, må man ty til avføringsmidler som man kjøper på apoteket, for eksempel Duphalac eller Lactulose.

 

Utflod

Det er en del kvinner som erfarer å få mer utflod, og også sopplager i underlivet, i svangerskapet. Det er ikke uvanlig. Slimhinnene blir generelt mer blodrike, noe som kan gi alt fra mer tetthet i nesen, til fuktigere underliv.


Renselsen

Etter fødselen, og i noen uker fremover, går kroppen gjennom den såkalte «renselsen» Det er når livmoren skal gå tilbake til sin normale tilstand igjen. Det er vanlig at man blør, i starten ganske mye, noe som gjør at man på barsel har på store bind og truser, også fordi det er veldig sårt nedentil hos de fleste. Etter noen dager og uker blir det stadig mindre blødning, og det blir mindre farge på det som kommer også. Det er såret etter der hvor morkaken har vært festet inne i livmorveggen, som gjør at det blør og at man har renselsen. Det er viktig å passe godt på hygienen i denne tiden, og det kan være lurt å være avventende med sex så lange renselsen pågår.


Strekkmerker

Strekkmerker, eller Striae, er det ganske vanlig å få når magen vokser. Stripene, som kan se lyse og glinsende ut, er vanlig å få ulike steder magen. Noen får også strekkmerker på brystene, rumpen eller lårene. Det er små skader i underhuden, som oppstår når den strekkes. De forsvinner ikke helt, men blir gjerne blekere og mindre synlige. Det finnes ingen vidunderkurer mot strekkmerker, så det er viktig å prøve å bli fortrolig med at dette er en av måtene kroppen forteller at den har vært bolig for et lite nytt menneske.


Revning i underlivet

Det å revne, eller å bli klippet under fødselen, er vanlig, særlig for førstegangsfødende. Det høres fælt ut, og det kan gjøre både veldig vondt, og i sjeldne tilfeller, gi store plager etterpå. Man blir sydd og «reparert» like etter fødselen, men det er smertefullt og svir de første dagene, ikke minst når man skal på do. Som regel gror og reparerer underlivet seg imponerende fort og bra etter fødselen, og når man kommer til etterkontroll etter ca 6 uker, er det som oftest ganske normalt der nede. Men det er viktig å spørre dersom man er usikker, og lurer på noe.


Urinlekkasje

Det er mange kvinner som opplever å tisse seg ut, eller at det lekker urin. Dette er ikke minst et problem som oppstår når man har født barn. Det å hoppe på trampolinen eller å løpe etter bussen har litt umulig, uten at man tisser på seg. Det er alt for mange kvinner som går rundt og strever med dette, uten å søke hjelp. Gode øvelser, som gjøres på riktig måte, er viktigst. Noen trenger også mer hjelp, og må henvises av fastlege til fysioterapeut eller sykehuset for utredning og hjelp.

Det er noen som dessverre kan oppleve å bli plaget med lekkasje fra endetarmen også. Det er selvfølgelig en svært trasig plage, og jeg anbefaler alle som sliter med det, om å kontakte legen sin. At det skjer under selve fødselen, er ikke uvanlig, men om det fortsetter å bli vanskelig å ha full kontroll på avføringen, er det noe som må tas med legen.


Etterrier

Når man akkurat er ferdig med en slitsom og smertefull fødsel, der barnet kommer først, og morkaken etterpå, kan mange oppleve at det kommer rielignende smerter også timer og dager etterpå. Det kalles etterrier, og er ganske vanlig. Det skyldes at livmoren, som har vært stor i mange måneder, skal trekke seg tilbake til normal størrelse, og det kjennes! Det er ikke farlig, men kan være ganske ubehagelig.

​

Skrevet av Kari Løvendahl Mogstad

Fastlege og spesialist i allmennmedisin.

Forfatter og samfunnsdebattant.

​

​

​

bottom of page